OUbot

Az OUbot csapat 2015 tavaszán alakult intézeti dolgozókból és mérnökinformatikus MSc. hallgatókból kifejezetten az euRathlon 2015 nevű nemzetközi robotversenyre. Ezt a versenyt az Európai Únió alapította és egy nemzetközi konzorcium által került megrendezésre. A világon eddig egyedi kezdeményezésről és versenyről van szó, ahol autonóm vízi, szárazföldi és légi robotok versenyeznek egymással kooperálva más csapatok ellen. Érdekessége az, hogy a feladatokat lehetőség szerint bármiféle felhasználói interakció nélkül kell végrehajtania a robotnak. Az OUbot a 2015-ös versenyen (ami akkor még euRathlon néven futott, de mára már átnevezésre került ERL – Emergency Robots-ra) a vízi szekcióban indult, mindenféle kooperáció nélkül, azaz kizárólag az egyszemélyes versenyszámokban.
A verseny nem csak a nagy kihívás miatt érdekes és jelentőséggel teli. A fukushimai atomerőmű-baleset inspirálja az egész eseményt. Ez azt jelenti, hogy a robotoknak olyan feladatokat kell tudniuk végrehajtani, amit egy baleset következtében embereknek szükséges elvégezniük. Mint például a csernobili balesetnél, úgy a fukushimainál is az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy a baleset bekövetkezése után embereket kellett beküldeni az erősen sugárszennyezett közegbe, hogy csapokat zárjanak el a további robbanások, sérülések elkerülése érdekében. A médiában is havonta olvashatóak újabb és újabb hírek, hogy a fukushimai atomerőműblokkokat tisztítani próbálják különböző robotokkal, hogy előkészítsék a területet egy másik robotnak, ami egy különböző feladatot fog elvégezni. Egyelőre nem tudják a tisztítási folyamatot elvégezni, mert megszakad a robotokkal a kapcsolat, viszont egy víz alatti eszköznek sikerült néhány métert megtennie és vissza is térnie rögzített videókkal és mérési eredményekkel. Autonóm funkciók beépítésével valószínűleg tovább tudnának haladni a folyamatban, és éppen erre sarkallják a kutató laborokat, mérnököket a fent említett versenyen.
Az OUbot csapat célkitűzése az euRathlon 2015 után az ERL – Emergency Robots 2017 versenyen való elindulás, illetve a későbbiekben további versenyeken való elindulás.

Jelenlegi csapattagok:
Hallgatói oldalról:
– Bácskai Zalán Áron
– Dóczi Roland
– Garamvölgyi Tivadar
– Herczeg Zoltán
– Katona Domonkos
– Barta Levente
– Takács Bence
– Takács Mátyás
– Turza Milán
– Vincze Milán
Laborvezetői és manager oldalról:
– Galambos Péter
– Haidegger Tamás
– Kozlovszky Miklós

A csapat eddigi eredményei:

A 2015-ös versenyen a csapat az egyéni versenyszám második fordulójában megszerezte a 11 versenyzőből a 4. helyezést, illetve összesítésben a legjobb kezdőcsapatnak járó díjat is elhozta. Három publikáció is született a versenyen szerzett tapasztalatokból és tudásból:
–       SÜTŐ, Balázs, et al. HSV color space based buoy detection module for autonomous underwater vehicles. In: Computational Intelligence and Informatics (CINTI), 2015 16th IEEE International Symposium on. IEEE, 2015. p. 329-332.
–       TAKÁCS, Bence, et al. Extending AUV response robot capabilities to solve standardized test methods. Acta Polytechnica Hungarica, 2016, 13.1: 157-170.
–       DÓCZI, Roland, et al. Orientation and Depth Control in Rippling Water for an Autonomous Underwater Robot. In: International Conference on Robotics in Alpe-Adria Danube Region. Springer International Publishing, 2016. p. 328-337.
Egyéb megjelenések:
–       Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán megrendezett kari TDK-n való szereplés (különdíj), kvalifikálás OTDK-ra, műszaki szekcióba
–       Az első Bejczy Antal Nemzetközi Emléknaponra beküldött „Extending AUV response robot capabilities to solve standardized test methods” nevű publikációnk megszerezte a különdíjat
–       A Sopronban 2017 áprilisában megrendezett Drón és Robotika show keretein belül egy 15 perces prezentációban bemutatásra kerültek a 2015-ös versenyen elért eredmények, tapasztalatok
Link: http://droneprix.hu/eloadok/doczi-roland-neumann-janos-informatikai-kar/
–       A 2017-es Veletech kiállításon az Óbudai Egyetem standjánál a látogatók érdeklődhettek a víz alatti robotfejlesztés nehézségeiről és a versenyen szerzett tapasztalatainkról
–       2017 májusától a hallgatói képviselet oldaláról a Robottechnikai Szakkollégium is támogat bennünket
–       2017 júliusában az M4 televíziós csatorna Mindentudás című műsorának keretein belül bemutatásra került a versenyen használt tengeralattjáró, ahol továbbá a későbbi fejlesztésekről és nehézségekről kérdeztek minket.